Barion Pixel

Milyen költségekkel lehet üzemeltetni egy webáruházat?

-ezt boncolgatom ma egy kicsit!

Korábbi videómban már elmagyaráztam vagy beszéltem arról, hogy milyen költségekkel lehet egy webáruházat elindítani, a kezdetektől, hogy az elinduljon és kész legyen a bolt. 

Ebben a részben nézzük meg, hogy milyen költségekkel lehet üzemeltetni egy webáruházat! Arra felhívom a figyelmed, hogy nincsen semmi kőbe vésve, hiszen különböző igények és különböző méretű webshopok léteznek. így különböző méretű webáruházaknak különböző mértékű a működési költsége.

Szeretném, hogy megértsd hosszútávon milyen költségek azok, amiket kikell, hogy termeljen a boltod, annak érdekében, hogy profitábilis legyen. 

Onnan kezdünk, hogy kész van a webáruházad. Ebben a részben nem foglalkozom a webáruház indítás költségeivel (mint pl. a dizájn, a logo, az online boltod felépítése stb.)

Elindult a boltod, jönnek a vásárlások. 

Nézzük az elejétől:

A webáruház üzemeltetés első lépése egy termék. Ha fizikai terméket árulsz akkor lesz egy beszerzési költsége a termékednek, de ez inkább egy ilyen vállalkozási költség, minthogy a webáruház üzemeltetésének a költsége. Itt nem térek ki a vállalkozás üzemeltetés kérdésére (könyvelési költség, adó és társai). Természetesen ha a te vállalkozásod csak és kizárólag webáruház üzemeltetéssel foglalkozik, akkor a könyvelési költséget és más az üzemeltetéssel kapcsolatos költséget is ugyanúgy ki kell termelni, még akkor is ha nem maga a webáruházadhoz kapcsolódik hanem az értékesítéshez.

Megvan a webáruházad, különböző módon lehet a költségeket nézni. Nézzük meg a terméked: ha fizikai terméket értékesítesz magasabb költségeid lesznek, értelemszerűen egy digitális terméknek vagy szolgáltatásnak nincsenek logisztikai, postai vagy raktározási költségei. A digitális termékeknek fejlesztési és egyéb költségei lehetnek.

Csomagküldési költség

Fizikai termékek esetén, mindig lesz egy csomagküldési költséged, a rendelésed után a csomagolási költség. Ha utánvételt használsz és nem bankkártyás fizetést akkor az utánvételnek is van költsége. Ahogy nő a webáruházad bevétele és a rendeléseid száma, értelemszerűen ezek a költségek is nőnek. Bár hosszú távon a méretgazdaságosság miatt ezeken tudsz csökkenteni. 

Raktározási költség:

A raktározási költség a webáruház indításakor nem lesz szignifikáns. Értelemszerűen ha helikoptereket árulsz az online boltodban akkor ez nem igaz, de azt feltételezem, hogy a legtöbben apróbb termékeket kezdetek el értékesíteni. Ebben az esetben elég az otthonod, szobád, irodád arra, hogy “raktározz”. 

Webáruházon keletkező költségek:

Ha a webáruházad béreled, van egy havi költséged. Amit sokan elfelejtenek, hogy annak érdekében, hogy a webáruházadat megtalálják és oda látogatók jöjjenek (forgalmat, angolul traffic-et kell küldeni). Ez elvezet minket a:

marketing költségekhez: 

  • Ha saját magad csinálod a marketingedet, akkor megspórolod a marketing agency-k, azaz a marketinges cégek költségeit. Ezen cégek költségei nagyátlagban 50.000 Ft-tól milliókig terjedhez, az elején néhány 10.000 Ft-ról beszélünk, mivel feltehetően kevés termékkel dolgozol.
  • Ha magadnak csinálod a marketinget (Erre megtanítalak az Online Értékesítési Akadémiában), akkor is vannak költségeid (PPC, e-mail szoftverek, plugin-ek, stb.) Plug-inek azok a szoftverek, amiket hozzá kapcsolsz a webáruházadhoz, hogy valamilyen folyamatban segítsen neked vagy valamit automatizálhass. Például: e-mail küldő szoftver, ahova feltöltöd az e-mail listádat és az utánna automatikusan küldi az e-maileket a feliratkozóidnak. 
  • Plug-inek díjai: Különböző plug-ineknek különböző díjai vannak, függ attól, hogy milyen igényeid vannak és milyen marketing stratégiát követsz stb.

Amire én az elején megtanítalak téged, az egy minimális költséggel futtatható vagy üzemeltethető webshop. Ez annak köszönhető, hogy a kezdetekkor a legtöbb feladatot magad látod el. Magadnak fogod csinálni a marketinget, magadnak tudsz majd logót készíteni és a webáruházat is létretudod hozni majd egyedül! 

Egy költség amivel sokan nem számolnak: Az IDŐD! Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az ügyfélszolgálat te vagy, a logisztikai cégekkel te tartod a kapcsolatot, te csomagolsz, te szerkeszted a weboldalad, te csinálod az online marketinget. Ezek is költségekm de ezek a saját időd befektetéséből származó költségek.

Kiszervezett logisztika:

Térjünk vissza egy picit a logisztikához. Ha fizikai terméket árulsz, kiszervezheted a logisztikádat. Ezt dropshippingnek vagy kiszervezett logisztikának hívjuk. Abban az esetben, ha te dropshippingelsz és a te gyártód vagy nagykereskedésed küldi a termékeket. Ebben az esetben a saját költségedet megspórolod, de valamilyen prémiumot fogsz fizetni a te beszállítódnak, hogy ezt helyetted megcsinálja. Abban az esetben ha te magad küldöd ki a termékeidet, lesz egy saját raktározási és küldési költséged, vagy közvetlenül vagy közvetetten (az alkalmazottad ideje, amit te fizetsz és a te költséged).

Ha a saját webáruházaim költségeit nézem, ez több száz ezer forintos havi üzemeltetési költség is lehet (a nagyon nagyoknál milliós tételekről beszélünk). Több ezer termék van a webáruházban, több ezer rendelés van. Annak érdekében, hogy mégtöbb rendelés jöjjön, még több marketing céget alkalmazok akiknek a díjai értelemszerűen összeadódnak. Ilyen költségek: a marketing cégek alapdíjai, a marketing költéseik, SEO cég költsége, különböző plug-in-ek költsége, szövegírók költsége stb. Ha nincs időm saját magamnak megcsinálni a bannereket, képeket, kreatívokat hirdetésekhez, akkor ezért is külsős szabadúszót vagy céget bízok meg és értelemszerűen ez mind pénzbe kerül. 

A célom

A célom, hogy megtanítsalak minden olyan lépésre, ami ahhoz kell, hogy magad megtudd csinálni a fent említett dolgokat. Az elején elengedhetetlen, hogy tudd és ismerd a webáruház üzemeltetés lépéseit, de hosszútávon az a cél, hogy minél több dolgot ki tudj termelni. Elengedhetetlen, hogy a profitszámolásnál belekalkuláld ezeket a költségeket, hiszen mind kikell tudd termeld, fizesd és az sem árt ha neked is marad valami a végére ;).

Bízom benne, hogy sikerült választ kapnod néhány kérdésedre a webáruház működésének költségeivel kapcsolatban. 

Ha szeretnéd megtanulni az online értékesítése lépéseit pontról pontra, hogy elkezdhess saját webáruházat üzemeltetni, online marketinggel foglalkozni és a számítógéped segítségével bevételt szert tenni ERRE a linkre kattintva jelentkezhetsz az Online Értékesítítési Akadémába!

“A földkörüli út is egy lépéssel kezdődik”

A te online karriered pedig itt kezdődhet:

Légy te is az Online Értékesítési Akadémia diákja!

“A földkörüli út is egy lépéssel kezdődik”

A te online karriered pedig itt kezdődhet:

Légy te is az Online Értékesítési Akadémia diákja!